چرا باید روغن زیتون مصرف کنیم ؟؟ بازدید ۵۱۱
یکی از پرطرفدارترین روغن ها در پخت و پز، روغن زیتون است. علاوه بر حضور پررنگ این روغن در رژیم های مدیترانه ای، در رژیم های غذایی سالم در سرتاسر جهان به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد.
این روغن فواید زیاد و شگفت آوری برای تندرستی و سلامت دارد. اگر یک وعدهی غذای سالم و سبک میخواهید یا به دنبال طعم دهندهای برای سالاد خود هستید، روغن زیتون انتخاب خوبی است .که با عطر و طعم متمایز خود به غذاهای کسل کننده، سحر و جادو میبخشد.
روغن زیتون برای سلامت قلب، پوست، مو و رگهای شما خیلی مفید است. اگر در قسمتی از بدنتان خون لخته شده است، آن را با این روغن ماساژ دهید تا به زودی بهبود یابد.
همچنین، زیتون مملو از پلیفنلهای محافظ قلب است .که کلسترول را پایین میآورند. این روغن ضد التهاب است .و اسیدهای چرب تک اشباع نشدهای دارد که بیضررند و سوخت و ساز بدن را افزایش میدهند.
در نتیجه، مصرف روغن زیتون باعث کاهش وزن میشود. زیتون اسیدهای چرب امگا-3 دارد. کلسترولهای خوب بدن را افزایش می دهد و برای هضم غذا و متعادل نگه داشتن هورمونها نیز مناسب است.
روغن زیتون میزان «سروتونین» (هورمون شادی) را در بدن افزایش میدهد. بیشتر داروهای ضد افسردگی هم به تولید سروتونین در بدن کمک میکنند.
روغن زیتون مادهای به نام « اولئوکانتال» دارد که ضد التهاب است. این ماده روغن را به تسکین دهندهای طبیعی تبدیل کرده است. پس، با خوردن روغن زیتون دردهای داخل بدن شما آرام میشوند. مصرف موضعی آن نیز دردهای خارجی بدن را تسکین میدهد.
سیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 روغن زیتون، برای سلامت مغز و افزایش حافظه مفید هستند. این روغن به تحریک سیستم هضم کمک میکند و غذا را به نرمی در طول روده حرکت میدهد.
در واقع، از آنجا که روغن زیتون سرشار از چربی تک اشباع نشده است، کمک میکند تا غذا بهتر در بدن حرکت کند. به همین دلیل است که ترکیب یک قاشق غذاخوری این روغن و یک قاشق مرباخوری لیموترش یبوست را درمان میکند.
خواص روغن برای پوست و زیبایی :
پوست را پاکسازی میکند.
موجب رطوبت رسانی عمقی پوست میشود.
آفتاب سوختگی را بهبود میبخشد.
از پوست دور چشم مراقبت میکند.
از ایجاد چین و چروک جلوگیری میکند.
تَرَک های پوستی (استرچ مارک) را ازبین میبرد.
آرایش صورت را پاک میکند.
موها را ضخیم و بلند میکند.
حالت دهندهی طبیعی مو است.
خشکی مو را برطرف میکند.
وز مو را ازبین میبرد.
بلندتر کردن مژه ها.
ناخنهای درخشان.
روغن زیتون و انواع آن
روغن زیتون خوراکی را میتوان براساس روش تولید، میزان فرآوری، کیفیت و میزان عطر و طعمی که دارد، به ۲ دسته کلی زیر تقسیم کرد:
1_ روغن زیتون تصفیه نشده: این روغن خودش به دو دسته تقسیم میشود:
فرابکر: این روغن سالمترین نوع روغن ها به شمار میرود. روغن فرابکر نسبت به سایر روغن زیتونها اسید اولئیک کمتری دارد به علاوه به آن هیچگونه طعمدهنده یا افزودنی دیگری اضافه نمیشود و عطر و طعم این مدل روغن زیتون کاملا طبیعی و خالص است.
بکر: از بهترین انواع روغن زیتون است .که تا حد زیادی خواص و مواد مغذی آن حفظ شده است. در تهیه این روغن از هیچ گونه ماده شیمیایی استفاده نمیشود و از گرما دادن به روغن نیز جلوگیری میشود. از نظر خواص آنتی اکسیدانی، روغن بکر تفاوت چندانی با روغن فرابکر ندارد و تفاوت این دو روغن در سطح اسیدیته آنها است .به علاوه اینکه روغن بکر طعم ملایمتری نسبت به روغن فرابکر دارد.
2_ روغن زیتون تصفیه شده: معمولا برای اینکه زیتون، بدون بو شود و مزه زیتون در روغن کمتر به چشم بیاید، روغن بکر را تصفیه میکنند؛ طی فرآیند تصفیه چون روغن تحت گرما و فرآیندهای شیمیایی قرار میگیرد، بخش زیادی از خواص آنتی اکسیدانی آن از بین رفته و اسید اولئیک آن بالا میرود.
آیا برای سرخ کردن مناسب است ؟
باید توجه داشته باشید که روغن زیتونهای مختلف نقطه دود متفاوتی دارند. و همگی به یک میزان برای پخت و پز مناسب نیستند. مثلا بهتر است از روغن فرابکر و بکر به علت نقطه دود نسبتا پایین، بیشتر در تهیه سالاد و غذاهای سرد و یا گرم کردن و طبخ غذا روی حرارت ملایم استفاده شود. استفاده از این روغن برای سرخ کردن و یا آماده کردن غذا روی حرارت بالا چندان توصیه نمیشود.
میتوان برای پخت و پز و سرخ کردن از روغن تصفیه شده استفاده کرد. روغن تصفیه شده به دلیل روش تولید و موادی که در تهیه آن به کار رفته، به نسبت روغن فرابکر و بکر، نقطه دود بالاتری دارد .و استفاده از آن برای طبخ غذا در حرارت کمی بالاتر اشکالی ندارد. البته دقت داشته باشید که روغن تصفیه شده به اندازه روغن فرابکر و بکر خاصیت ندارد. و کیفیت آن نیز پایینتر است. در نتیجه نباید صرفا به دلیل مقاوت بیشتر روغن تصفیه شده در برابر حرارت، از آن بیشتر استفاده کرد.
شما میتوانید با خیال راحت از انواع روغن زیتون در تهیه انواع سس، سالاد، غذای سرد، طبخ غذا در مدت کوتاه و روی حرارت ملایم استفاده کنید .و مطمئن باشید که همه خواص و ارزش غذایی آن حفظ میشود.ولی اگر قرار است غذایتان به مدت طولانی روی حرارت بماند و یا میخواهید غذا را با حرارت بالا سرخ کنید، بهتر است برای حفظ خواص این روغن و حفظ سلامت خودتان، به جای روغن زیتون از روغن مخصوص سرخ کردن استفاده نمایید.
عوارض جانبی و مضرات
تنها عارضهی جانبی آن (جز اینکه بعضی افراد به آن حساسیت دارند)، این است که مصرف خوراکی زیاد آن باعث اسهال خفیف میشود. اما، این ویژگی را هم میتوان یک فایده دانست چون در صورت نیاز میتوانید از آن به عنوان یک ملین طبیعی استفاده کنید.
با این وجود، اگر برای دیابت یا فشار خون خود دارویی استفاده میکنید، مقدار مصرف روغن را کاهش دهید. روغن زیتون مقدار قند و فشار خون را کاهش میدهد. اگر به طور همزمان دارویی را برای کنترل فشار و قند خون خود مصرف میکنید و روغن زیتون میخورید، ممکن است کاهش قند خون و فشار خون شما تشدید شود.
دیدگاهتان را بنویسید